0262 641 00 05 info@degerosgb.com
 
 
 
     
 
  • full screen slider
 
     
 
DEĞER OSGB | Acil Durum Planlaması

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın 11 inci maddesine göre işverenler; çalışma ortamı, kullanılan maddeler, iş ekipmanı ile çevre şartlarını dikkate alarak meydana gelebilecek acil durumları önceden değerlendirmek, çalışanları ve çalışma çevresini etkilemesi mümkün ve muhtemel acil durumları belirlemek ve bunların olumsuz etkilerini önleyici ve sınırlandırıcı tedbirleri almakla yükümlüdür.

İşyerlerinde, acil durumların olumsuz etkilerinden korunmak üzere gerekli ölçüm ve değerlendirmelerin yapılması ve acil durum planlarının hazırlanması zorunludur.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın 12 nci maddesine göre ise ciddi, yakın ve önlenemeyen tehlikenin meydana gelmesi durumunda işverenler; çalışanların işi bırakarak derhal çalışma yerlerinden ayrılıp güvenli bir yere gidebilmeleri için, önceden gerekli düzenlemeleri yapmak ve çalışanlara gerekli talimatları vermekle yükümlüdür. İşyerinde güvenli toplanma yeri belirlenmeli ve çalışanlar bu konuda bilgilendirilmelidir.

Bu konuda yapılacak çalışmalar, 18 Haziran 2013 tarih ve 28681 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik” hükümlerine uygun olarak yapılmalıdır. Buna göre aşağıda belirtilen çalışmaların ve düzenlemelerin yapılması gereklidir.

  • Çalışma ortamı, kullanılan maddeler, iş ekipmanı ile çevre şartlarını dikkate alarak meydana gelebilecek ve çalışan ile çalışma çevresini etkileyecek acil durumlar önceden değerlendirilmeli, muhtemel acil durumlar belirlenmelidir.
  • Acil durumların olumsuz etkilerini önleyici ve sınırlandırıcı tedbirler almalıdır.
  • Acil durumların olumsuz etkilerinden korunmak üzere gerekli ölçüm ve değerlendirmeler yapılmalıdır.
  • Acil durum planları hazırlanmalı ve tatbikatların yapılması sağlanmalıdır.
  • Acil durumlarla mücadele için işyerinin büyüklüğü ve taşıdığı özel tehlikeler, yapılan işin niteliği, çalışan sayısı ile işyerinde bulunan diğer kişiler dikkate alınarak; önleme, koruma, tahliye, yangınla mücadele, ilk yardım ve benzeri konularda uygun donanıma sahip ve bu konularda eğitimli yeterli sayıda çalışan görevlendirilmeli ve her zaman hazır bulunmaları sağlanmalıdır.
  • Özellikle ilk yardım, acil tıbbi müdahale, kurtarma ve yangınla mücadele konularında, işyeri dışındaki kuruluşlarla irtibatı sağlayacak gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
  • Acil durumlarda enerji kaynaklarının ve tehlike yaratabilecek sistemlerin olumsuz durumlar yaratmayacak ve koruyucu sistemleri etkilemeyecek şekilde devre dışı bırakılması ile ilgili gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
  • Varsa alt işveren ve geçici iş ilişkisi kurulan işverenin çalışanları ile müşteri ve ziyaretçi gibi işyerinde bulunan diğer kişiler acil durumlar konusunda bilgilendirilmelidir.

İşyerinde meydana gelebilecek acil durumlar aşağıdaki hususlar dikkate alınarak belirlenir:

  1. Risk değerlendirmesi sonuçları.
  2. Yangın, tehlikeli kimyasal maddelerden kaynaklanan yayılım ve patlama ihtimali.
  3. İlk yardım ve tahliye gerektirecek olaylar.
  4. Doğal afetlerin meydana gelme ihtimali.
  5. Sabotaj ihtimali.

İşverenler, belirlediği mümkün ve muhtemel acil durumların oluşturabileceği zararları önlemek ve daha büyük etkilerini sınırlandırmak üzere gerekli tedbirleri almalıdır. Acil durumların olumsuz etkilerinden korunmak üzere tedbirler belirlenirken gerekli olduğu durumda ölçüm ve değerlendirmeler yapılmalıdır. Alınacak tedbirler, risklerden korunma ilkelerine uygun olmalı ve toplu korumayı esas almalıdır.

İşverenler; işyerlerinde tehlike sınıflarını tespit eden Tebliğde belirlenmiş olan çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 30 çalışana, tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 40 çalışana ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 50 çalışana kadar;

  • Arama, kurtarma ve tahliye,
  • Yangınla mücadele, konularının her biri için uygun donanıma sahip ve özel eğitimli en az birer çalışanı destek elemanı olarak görevlendirmelidir. İşyerinde çalışan sayılarının daha fazla olması halinde, tehlike sınıfına göre her 30, 40 ve 50’ye kadar çalışan için birer destek elemanı daha görevlendirilmelidir.

Ayrıca, ilkyardım konusunda 22/5/2002 tarihli ve 24762 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İlkyardım Yönetmeliği esaslarına göre ilk yardımcı sertifikası olan destek elemanı da görevlendirilmelidir.

Acil durum planları; tehlike sınıfına göre çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli işyerlerinde sırasıyla en geç iki, dört ve altı yılda bir yenilenmelidir.

Değer Ortak Sağlık Güvenlik Birimi uzmanları tarafından işyerlerinde tehlike sınıfına uygun olarak acil durum planları hazırlanmakta, acil durum ekiplerinin oluşturulması sağlanmakta, ekip üyelerine gerekli eğitimler verilmekte ve tatbikatlar yaptırılmaktadır.

 

  • Değer Ortak Sağlık Güvenlik Birimi; her biri konusunda tecrübeli Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan A, B, C sınıfı sertifikalı iş güvenliği uzmanlarıyla, çalışanların daha güvenli bir iş ortamında çalışmalarına katkıda bulunulması için, iş güvenliği uzmanı mühendislerimiz, iş yerinizde aşağıdaki hizmetleri vermektedirler.

    İş kanunu, iş sağlığı ve güvenliği kanunu, İSG tüzüğü ve bunlara bağlı yönetmelikler ile İSG mevzuatlarında yer alan hükümlerin yerine getirilmesini sağlamak için işverene, iş yeri amirlerine ve çalışanlara danışmanlık yapmak ve uygulamaları denetlemek.

    Kanun, tüzük ve yönetmeliklere uygun olarak İSG çalışma dosyalarını hazırlayarak, mevzuat gereği istenilen tüm bürokratik işlemlerin tamamlanmış vaziyette muhafaza edilmesini sağlamak.

    Devamı için lütfen tıklayınız...


  • Değer Ortak Sağlık Güvenlik Birimi her biri konusunda tecrübeli Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan sertifikalı işyeri hekimleriyle, çalışanların daha sağlıklı bir iş ortamında çalışmalarına katkıda bulunulması için, işyeri hekimlerimiz, iş yerinizde aşağıdaki hizmetleri vermektedirler;

    1- İşyerinde iş sağlığı ve güvenliğinin daha iyi yönetilmesi konusunda ilgili işyerine özgü sistem geliştirerek gereklilikler konusunda işverene ve işçilere tavsiyelerde bulunmak, eğitimler vermek, çalışanları sağlık riskleri konusunda bilinçlendirmek.

    2- İş sağlığı ve güvenliği çalışmaları kapsamında işyerinde periyodik incelemeler yapmak ve risk değerlendirmesi çalışmalarına katılmak.

    Devamı için lütfen tıklayınız...


  • Değer Ortak Sağlık Güvenlik Birimi, uzman ve deneyimli sağlık personeli ile hizmet verir. Değer Ortak Sağlık Güvenlik Birimi tarafından görevlendirilmiş Diğer Sağlık Personeli İşyeri hekimleri ile uyumlu çalışma ortamını yakalar. Diğer sağlık personelinin görevleri şu şekilde belirlenmiştir.

    İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin planlanması, değerlendirilmesi, izlenmesi ve yönlendirilmesinde işyeri hekiminin talimatları doğrultusunda çalışmak, veri toplamak ve gerekli kayıtları tutmak. İşçilerin sağlık ve çalışma öykülerini işe giriş/periyodik muayene formuna yazmak ve işyeri hekimi tarafından yapılan fizik muayene sırasında hekime yardımcı olmak.

    İlk yardım hizmetlerinin organizasyonu ve yürütümünde işyeri hekimi ile birlikte çalışmak, işçilerin sağlık eğitiminde görev almak.

    Devamı için lütfen tıklayınız...


  • Değer Ortak Sağlık Güvenlik Birimi; her biri konusunda tecrübeli Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan A, B, C sınıfı sertifikalı İş Güvenliği Uzmanları ile;

    İşyerlerinde tehlikelerin belirlenmesi, risklerin değerlendirilmesi ve risklerin kabul edilebilir seviyelere çekilmesi, iş kazalarını, meslek hastalıklarını, iş günü kayıplarını önleyerek verimliliği, üretimi ve yaşam kalitesini artırma amacıyla iş yerinizde aşağıdaki hizmetleri vermektedirler;

    İşyerinde kullanılacak iş ekipmanları ve kimyasal maddelerin seçiminde olası riskleri tespit etmek ve gerekli önlemlerin alınmasına rehberlik etmek. Risk analizi prosesinden sonra yazılı prosedür ve politikaların oluşmasını yada mevcut dokümanların geliştirilmesini sağlamak.

    Devamı için lütfen tıklayınız...


  • Değer Ortak Sağlık Güvenlik Birimi, iş güvenliği uzmanlığı hizmetleri kapsamında verilen eğitimler 6331 Sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” 17. maddesi ve 07.04.2004 tarihli resmi gazete’de yayınlanan 25426 sayılı “Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” hükümleri kapsamında sürekli iyileştirme prensiplerini esas alacak şekilde planlanmaktadır. Tüm eğitimlerimiz yasal gereklilikler ışığında düzenlenmektedir.

    Madde 4 — İşverenler, iş yerlerinde sağlıklı ve güvenli çalışma ortamının tesis edilmesi için gerekli önlemleri almakla yükümlüdürler. Bu amaçla, işverenler, çalışanları, yasal hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmek, onların karşı karşıya bulundukları mesleki riskler ve bunlarla ilgili alınması gerekli tedbirler konusunda iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği eğitim programlarını hazırlamak, eğitimlerin düzenlenmesini, çalışanların bu programlara katılmasını sağlamak ve verilecek eğitim için uygun yer, araç ve gereç temin etmekle yükümlüdürler.

    Devamı için lütfen tıklayınız...

 
 
BİZİ TAKİP EDİN   HİZMETLERİMİZ   İLETİŞİM
Bizi sosyal medya aracılığı ile takip etmek için

 

 
  • İş Güvenliği Uzmanlığı
  • İşyeri Hekimliği
  • Diğer Sağlık Personeli Hizmeti
  • Risk Analizi
  • İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri
  • Acil Durum Planlaması
  • İlk Yardım Eğitimi
  • Patlamadan Korunma Dökümanı
  • Temel Yangın Eğitimi
  •  
    Adres : Osman Yılmaz Mah. 649 Sok. No:6/B Gebze, Kocaeli
    Telefon-Fax : +90 (262) 641 00 05
    GSM : +90 (555) 553 33 32
        +90 (554) 344 63 00
    E-mail : info@degerosgb.com
        Kroki için lütfen tıklayınız.
     
     
    Copyright ©2014-2015 Değer İş Güvenliği Danışmanlık Sağlık Eğitim Hiz. San. ve Tic. Ltd. Şti. Her hakkı saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.